Cara Nak Buat Ikan Patin Tempoyak

Hanya 4 bahan utama sahaja sudah cukup membuatkan masakan ini sedap. Cuci bersih ikan kemudian letak dalam periuk.


Resepi Olahan Ikan Patin Tempoyak Yang Enak Aneka Resepi Enak Recipe Resep Ikan Resep Masakan Resep

Kerana ikan patin pais dibakar ataupun dipanggang.

. Tumbuk cili dan kunyit. 1 ekor ikan patin 1 senduk tempoyak 1 ikat daun kesum 15 biji cili api 1 keping asam keping 3. Kalau tak tanya takut tekejut je masa nak bayar nanti.

Confirm sekali cuba nak rasa lagi dan lagi. 3 Sekeluarga Masih Hilang Dihanyutkan Arus Deras. Panaskan periuk masak dulu cili api kisar tu atas kuali.

Boleh dimasak pedas kalau anda suka. Boleh masukkan timun kuning atau bendi sebagai pelengkap untuk menambah. Masukkan daun kesum dan bunga kantan.

3 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 10 biji cili padi boleh leihkan jika mahu pedas. 4Hiris halus sehelai daun kunyit. Jadi disini kami kongsikan cara asli masakan Tempoyak Ikan Patin di Negeri Pahang.

5Letak ikan atas daun kunyit. Cuci bersih ikan kemudian letak dalam periuk. Setelah kedua-dua bahan lumat bubuh tempoyak.

Tumbuk cili dan kunyit. Anda juga boleh cuba cara masakan ikan patin tempoyak yang macam orang Temerloh suka makan. Jumlahnya ikut tahap kepedasan masing-masing.

Terima kasih kepada Raja Amanina yang sudi berkongsi resepi ikan patin masak tempoyak paling sedap. Senang je nak masak ayam gulai tempoyak ni. 2 sudu besar tempoyak.

Pastu ikut shj step dibawah. Setelah kedua-dua bahan lumat bubuh tempoyak. Masukkan ke dalam periuk ikan tadi.

Kalau mahu kuah pekat bubuh tempoyak lebih banyak. Masak gulai ikan patin tempoyak berbeza dengan masak ikan patin pais. Spicy thick and delicious tasteNak lagi banyak resipi.

3Masukkan tempoyak garam dan gula. Api kecil ya sayang sekalian. Musim durian sekarang ni dapatlah buat tempoyak freshMasak dengan padanannya iaitu ikan patin.

Rasanya yang masam pedas pasti akan membangkitkan selera dan memberi kepuasan kepada anda. Ikan patin sering dijumpai di kawasan perairan Sungai Musi dan cukup mudah dijumpai di kota Pempek ini. Lumurkan dengan tempoyak yang dah digaul tadi dan masukkan juga dalam bahagian badan ikan patin.

Manakala masak gulai ikan patin ianya jenis berkuah. Tambahkan air dengan secukupnya. Balut ikan dengan kemas.

Kalau mahu kuah pekat letak tempoyak lebih banyak. Tumbuk cili dan kunyit. Tak dinafikan masak tempoyak ikan patin ini sangat-sangatlah sedap.

Musim durian ni mesti ramai yang buat tempoyak kan. Ikan Kembung Masak Tempoyak. Masukkan daun kesum dan bunga kantan.

Tekstur kuahnya pula boleh dipekat dan boleh dicairkan ikut citarasa masing-masing. 1 batang serai 10 biji cili padi. Brengkes memiliki kesamaan dengan pepes namun di Palembang brengkes biasanya diolah dengan tempoyak atau fermentasi durian.

Lagi banyak lagi sedap. Kali ni Yaya akan kongsi resepi ikan patin masak tempoyak. 2 biji bawang putih.

1Tumbuk cili dengan kunyit hingga halus. Lumurkan dengan tempoyak yang dah digaul tadi dan masukkan juga dalam bahagian badan ikan patin. Masukkan juga cili dan kunyit yang telah ditumbuk lumat tadi.

Lets start our TEMPOYAK TIME. Timun kuning atau bendi sebagai pelengkap. 2Dalam periuk yang bersesuaian masukkan ikan daun kesum tempoyak ikut kepekatan yang anda suka dan hirisan timun tua.

Mudah Rupanya Nak Buat. 3 keping asam keping kalau nak masam lebihkan lagi 10 biji cili padi ikut citarasa 1 inci kunyit hidup ataupun boleh ganti dengan 1 sk kunyit serbuk. Mungkin menjadi warisi orang Pahang cara masak begitu.

Pastu perap ikan patin dengan bahan td. 1 biji bawang besar. Selain itu ikan patin termasuk salah satu ikan yang sering digunakan untuk membuat brengkes di Palembang.

Ikan patin segar. MY 1ST TIME cook tempoyak recipe and I FALL IN LOVE. Masukkan kesemua bahan kecuali ikan patin.

6Taburkan daun kunyit yang dihiris bersama daun kesom. Cili padi 15 biji. Tempoyak ikan patin merupakan masakan rasmi negeri Pahang.

Daun Kesum dan Bungan Kantan secukupnya. Lihat juga cara membuat Tempoyak ikan patin kental dan masakan sehari-hari lainnya. Nak masak ikan patin tempoyak ni kalau nak sedap syaratnya ikan patin tu dari sungai yang segar jadi tak ada rasa kolam yang.

Xperlu susah2 bakar dalam oven guna kuali pun boleh. 2 ikat daun kesum lebih pun ok je. 5 from 1 vote.

Kalau kena dengan gayanya sedap sangat tau ikan patin masak tempoyak ini. Tempoyak ketul kepala ikan baung anggaran 1 kilo inci kunyit hidup biji cili padi tak nak pedas kurangkan cili tangkai daun kesum Air secukupnya untuk kuah sudu garam secukup rasa biji kacang. Masukkan ke dalam periuk ikan tadi.

Bagi penggemar masakan tempoyak ini dia resepi ikan patin tempoyak yang boleh anda buat yang betul-betul membangkitkan selera. Masukkan air dan masak sampai menggelegak. Cara nak bakar ikan patin pais anda gunakan daun kunyit dan juga daun pisang untuk balut ikan ataupun aluminium foil.

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak. Dah mendidih angkat dan sejukkan. Setelah kedua-dua bahan lumat letak tempoyak dan gaul sebati.

Penggemar ikan patin pun tentu seronok sebab. Memang betul-betul sedap lepas masak menggunakan resepi ni. Ok jom tengok Bahan-bahan resepi Patin Masak Tempoyak.

Cara-cara untuk membuatnya. You May Also Like. Hari ini saya nak kongsi ikan patin masak tempoyak.


Azie Kitchen Masak Tempoyak Ikan Patin Resepi Asli Temerloh Makanan Masakan Indonesia Masakan


Asam Tempoyak Ikan Patin Rice Recipes Recipes Dishes


Resepi Mudah Ikan Patin Masak Tempoyak Makanan Resep Ikan Cara Memasak


Bagaimana Cara Nak Masak Ikan Patin Masak Tempoyak Pahang Style Resep Makanan Resep Masakan Malaysia Ikan Bakar

No comments for "Cara Nak Buat Ikan Patin Tempoyak"